Tentokrát naposledy prinášame rozhovor z edície honest talk. Dnes sa s HR (human resources) Miškou, a LR (local representative) Katy porozprávame o ich funkciách a živote v ISC… a skratkách.

 

O funkcii...

Čo robí LR?
M: To nikdo neví…

K: Túto otázku si niekedy kladiem aj ja... Stará sa o komunikáciu medzi ESN a sekciou

 

A čo to ďalej obnáša?

K: To minimum je vpodstate odpovedať na maily. No a chodiť na platformy, ale tam sa dá delegovať hlas.

M: Ešte nám říká, co se deje.

 

Je updateov veľa?

K: Dosť sa toho deje na medzinárodnej aj národnej úrovni, ale zas nepredávam všetko, pretože to nie je pre ostatných podstatné.

M: Hodně z toho mi je jedno…

K: Zmien pre sekcie nie je až tak veľa

K: LR má ešte na starosti projekty ESN a aby sa do nich sekcia zapájala. Momentálne sa zapájame do Mov’inEurope (Mobilitný týždeň) a ešte robíme SocialErasmus a ExchangeAbility eventy.

 
Je toho dosť na to, že sa na teba dosť zabúda :D

K: No lebo LR je jedna z tých funkcií, že keď človek chce a nastaví si to správne, tak má viac roboty než celý board dokopy. Ale keď nechce, tak vyložene čo musí je len odpovedať na tie maily.

 

Miška, bola Katy aktívny LR?

M: Noooo… tak na platformy co vím tak hodně jezdila…

K: Tak nechcem sa chváliť, ale som na seba hrdá, tak to, že sa mi u nás podarilo zaviesť ExchangeAbility.

 

A reprezentuje LR aj klub navonok? Trochu ako ďalšie PR?

K: Myslím, že áno, lebo jazdím na platformy. Ale zas tam ma vidia predovšetkým LRs. Takže asi záleží....

 
Via pinterest.com

A čo robí HR?

M: Tak práce HR začína už asi před semestrem, taková ta největší část, kdy se všichni registrují do Sectionboxu. Takže já bych měla ty studenty motivovat, aby se přidali k ISC, ideálně ve spolupráci s PR (*napr tento rozhovor*). A pak odpovídat na maily zahraňáků, nebo tutorů. Pak během semestru řeším, pokud někdo nemuže vyzvednout svého zahraňáka nebo tak. A pak klídeček, a pak teambuilding… a pak zas klídeček… a pak zas začátek semestru a tutoři a zahraňáci a stres… a pak klídeček… a tak. A snažím sa o nějaký náš teambuilding, ale při té časové náročnosti to vůbec není jednoduché. Těžce jsme se dohodly na jedno odpoledne v neděli na 4 hodiny.

K: Ale iba štyri hodiny…

M: No pak už tam nikdo nebude :D

 

Ako HR prichádzaš do styku so zahrnaičnými študentami aj tútormi. Ktorá skupina je podľa teba náročnejšia na koordináciu?
M: No… obě umí překvapit.

 

Ktorá z vašich aktivít je najviac náročná?

M: Pro mě je to ta část před semestrem. Protože vtedy mi pořád někdo volá, píše, něco...  tutorci nebo zahraňáci, ale taky fakultní koordinátoři.

K: Ja ani nemám moc také obdobie. LR má stále čo robiť. Asi najstresujúcejšie je keď je veľká platforma, kam ide veľa ľudí zo sekcie. Ako LR mám potom na starosti aby ľudia boli o všetkom informovaní, aby chodili na plenárky a tak. Čo nie je jednoduché keď má človek na starosti dvanásť ľudí, ktorí sa voľne pohybujú po obrovskom areáli. A ja som chcela aby aj nováčikovia, čo tam šli, boli informovaní, takže som sa snažila vysvetliť, čo a ako funguje. Ale niekedy to ten LR aj povie, ale ľudia to nejak nepoberú...

 
Ktorú aktivitu vrámci teambuldingu máte najradšej?
M: Já mám ráda celý teambuilding, mě to hrozně baví. Já sem zavedla takové pravidlo, že mám pořád spoustu náhradních aktivit a plánů, a pak se ten plán přizpůsobuje chováni těch lidí a tomu, jak se stíha.
 

Ja si pamätám kreslenie na balóniky! (balónikový stormtrooper)

M: No to kreslení na balónky bylo takové to, že oběd je za půl hodiny, a venku je zima, takže jdem kreslit na balónky. Snažím se to brát tak, že jasně, chci aby některé věci fungovali, ale když se něco nepovede, tak se nepovede…Mě ale hrozně baví jezdit na takové akce, protože mě inspirují k tomu, co bych mohla já dělat.

K: Moja obľúbená aktivita bola jedlo. Bolo ho veľa a bolo skvelé.Takže jedenie gulášu.

No to jedlo je čím ďalej tým lepšie.

 

 

Via giphy.com

 

O ISC...

Keby ste si mali vybrať nejakú inú funkciu?

M: Já bych zůstala HR.

K: Ak by som to brala tak, či sa chcem vrátiť do minulosti a kandidovať na niečo iné, tak nie. Mne v tomto LR úplne vyhovuje, pretože robí tak z každého rožka troška. Ale ak by som mala znova kandidovať… asi by som skúsila prezidenta.

M: Já si zas říkam, že bych zkusila nějaké ExchangeAbility a Social Ability… takové Social Ability!
 

Mňa tieto skratky ničia…

K: LR, NR, PR, HR… ITcom, ComCom, ICE, FICO… a to ani nie sú všetky.

 
Ehm… dúfam, že si ma práve neurážala

M: Já sem někde objevila slovníček těhle skratek.

 

A pritom fungujú viac menej len v tom ISC svete

M: No jo.. ale zas ten HR je používaný aj venku. Jen definice HR v ISC je jiná než běžně HR.

K: Ale aspoň im to niečo hovorí. Ja poviem niekomu že som LR, a nechápu. Alebo si myslia, že mám nejakú rečovú vadu.

 

Čo obnášalo predávanie funkcie, keď ste nastupovali?
M: No Sectionbox. Ale on se v pruběhu mění jak v Harrym Potterovi. Je tam spousta nastavení a mnoho z nich ani nevím co přesně dělá.

K: Nikdy nestláčaj červené tlačítko.

 

Via giphy.com

 

K: Pre mňa transition nebol vôbec šok, pretože tie vedomosti, ktoré som mala získavať v rámci transition získala už predtým, a už som vedela ako funguje moja funkcia a čo tam mám a nemám robiť. Ale viem si predstaviť, že ak by do toho vošiel nejaký nový človek, tak by šok bol v tom kvante informácií, ktoré musí ovládať, musí sa v tom vyznať a vedieť v akom to je stave.  

 

Znie to hrozne komplikovane a komplexne.

K: Je to komplexné, ale to ma na tom oslovilo. Že sme súčasťou takého obrovského celku ktorý sa vyvíjal už dlho. Pre mňa je to ako keď sa niekto pozrie na hviezdy a povie si, že: ,,Wow, sme súčasťou vesmíru!”

 

V čom vás ISC sklamalo?

M: Mě třeba mrzí ten boardbuilding. Já sem mněla v plánu to udelat třeba jednou za měsíc. A stejně sme teď rádi, že vubec máme jednou za měsíc Board, a stejně hodně lidi chybí. Ale chápu, že to nejde. Máme školu, ISC, práci a tak…

 

Čo vás milo prekvapilo?

K: Asi všetko. Ja som nemala žiadne očakávania. Akože, vedela som čo obnášasa moja funkcia, ale nevedela som ako budeme fungovať v boarde, akú budeme mať dynamiku a tak. Ale myslím si, že to bolo fajn.

 

A čo by ste odkázali newbies, aby ste ich namotivovali? Ako HR a LR máte nejaké taktiky?

M: No obecně moje taktika je asi taková, že pokud chceš, tak chceš, a pokud ne, tak tě nebudu nutit. A vždy je to na tobě, jestli chceš. Ja ukážu jak je to super, ale oni musí udělat ten krok.

K: Ja by som povedala, že ak to niekto chce skúsiť, tak nech do toho ide a nenechá sa odstrašiť. Koniec koncov je to len ISCčko, a keď niečo pokazí, tak sa nič nedeje, nebude mať päť hladných detí doma. Nech to skúsia a nech sa s tým vyhrajú.

M: Jo. Je to tak jak v životě. Pokud máš příležitost tak to využi. A tohle je skvělá příležitost.

 

Na záver...

Čo vám ISC dalo a vzalo?

M: Dalo mi to hodně lekcí, a naučilo hodně věcí. Ukázalo mi, že hodně věcí jde udělat, i když budu spát jenom 3 hodiny, a ještě mě to i baví. A asi trochu i pokory. Že pochopíš, že ten svět nějakým způsobem funguje.

K: Naučilo ma to veľa vecí, ale myslím, že by sa to dalo zhrnúť tak, že: Dalo mi to rok život a vzalo mi to rok života.

 

A stálo to za to?

M: Jo!
K: Áno!
M: Ja toho nelituju, a myslím, že ani nikdy nebudu, že jsem do toho šla.

K: Je to naozaj skúsenosť na nezaplatenie.

 

Ktoré cukroví alebo sladkosť najviac vystihuje ISC?
K: Mne napadla rumová pralinka.
M: Mně rumový koule

 

Romantické slová na záver? Prosím už nie víno a láska…
M: Ještě víno!