Přinášíme vám exkluzivní dvoujazyčný rozhovor dvou nových členů ISC v netradičním kabátu. Jedná se o diskuzi, kde dotazovaný a dotazovatel splývají v jednu osobu. Přidejte se do ISC i vy!

 

Co tě vedlo k tomu, že sis našla cestu ke studentskému spolku ISC MU?

 

Náhoda. Jedného pekného (klamem, bolo fakt hnusne) januárového dňa som prišla po skúške domov a spolubývajúca mi oznámila, že ide robiť v nejakom ISC. Netušila som, čo to je. Na moju reakciu „veď aj ja chcem“ mi povedala, že jej prišiel taký a onaký mail a boarďáci (to som tiež nevedela kto je) hľadajú teamákov, no a že tam je nejaké PR a že tam sa mám ráčiť ozvať, že to bude pre mňa, kreatívne sa vyžiť a tak. Tak som sa ozvala. A bolo.

 

A ty? Ako si sa k nám dostal a prezraď, čo tam vlastne v tom našom PR robíš?

 

Mě do ISC MU náhoda naopak vůbec nepřivedla. Minulý semestr jsem trávil na vydařeném Erasmu ve Francii, tam funguje podobný spolek a velmi mě oslovila veškerá práce, kterou pro zahraniční studenty dělali. Myslím, že teprve poté, co člověk absolvuje například Erasmus, začně vidět ostatní Erasmáky úplně jinýma očima. Už je vnímá táké jako lidi, kteří jsou v naprosto neznámém prostředí a ocení každou pomoc od „místních“. Takže v té činnosti jsem viděl nějaký smysl. Proto jsem hned po návratu hledal, jestli v Brně funguje něco podobného a když jsem narazil na ISC MU, byla to jasná volba. Hlavně dělám tutora a v PR se vyznačuji tím, že občas písnu na blog (zatím jednou).

 

Účastníš se aktivně? Navštěvuješ akce pořádané ISC MU? Pořádáš něco sama? Jaké jsou vůbec možnosti pro „čerstvé“ členy ISC MU?

 

Úplne pasívna asi nie som (Ha- ha). Rada chodím na QuizNight (Terkin Quiz-Mistress šarm si nemôžete nechať ujsť!), sem-tam na párty do SedméhoNebe, alebo zájdem na Country Presentation (jedlo zdarma, čo si budeme hovoriť). Sama nepořádám nic, v tomto smere sa pasívne držím v pozadí nášho grafického oddelenia. No a noví členovia? Tí majú dve možnosti, buď sa chcú držať v úzadí a len si „robiť svoje“ a tým pádom pre nich žiadne špeciálne odporúčania nemám, alebo sa chcú do toho vrhnúť po hlave a v tom prípade je najlepšia možnosť absolvovať Teambuilding. Tam sa tie kontakty krásne rozbehnú. Inak sú tie možnosti presne rovnaké ako pre všetkých ostatných; široké.

 

Ty poctivo participuješ, alebo si šedá eminencia?

 

Já bych se charakterizoval jako středně aktivní. Dělal jsem průvodce přes hospody, pomáhal jsem během beermaratonu a občas navštívil i 7. nebe. Časově mi to ale nevychází tak dobře, abych se do toho mohl vrhnou jak říkáš „po hlavě“. Nicméně na teambuildingu jsem byl a přidávám se k doporučení. Díky tomu jsem poznal spoustu ostatních členů ISC MU a nepřipadám si tam už tak cizí. Člověk se také dostane do takového aktivnějšího povědomí našich ředitelů a má pak možnosti účastnit se i jiných mimospolkových aktivit s různými členy ISC MU a těchto akcí je taky požehnaně :)

 

Jak doposud hodnotíš své členství (klady/zápory)? Jakým směrem změnilo ISC MU tvůj život? Je z tebe lepší člověk?

 

Je mi tu skvelo. Fakt fantastická partia ľudí, všetci sú tak vhodne strelení a tak sa necítim ako výnimka. Človek zapadne pomerne rýchlo, aspoň teda ja mám ten pocit. Stmeľujúce mikroteambuildingy niekoľkokrát do týždňa síce nie sú úplne podľa zásad kalokagatie, ale pre duševnú pohodu a rozvíjanie priateľstiev sú veľmi prospešné. Členstvo mi dalo veľa, už len to, ako som sa musela hecnúť so svojimi „skills“ ma ako osobu určite obohatilo, o množstve nových a skvelých ľudí, ktorých som spoznala, ani nehovoriac. A možno mi celé PR a ISC udalo smer, akým by som sa po škole chcela vybrať (čo som, kým som tam prišla, fakt netušila). Jo, a stáva sa zo mňa přebornice v Beerpongu.

 

A čo ty, posunul si sa vďaka ISC bližšie k nirváne alebo tak? Nemáš napr. pocit, že tomu venuješ priveľa času napr. na úkor školy? Lebo ja sa tak občas cítim, tak či to mám len ja tak a mám sa spamätať, alebo je to v poriadku...

 

Každý člověk, kterého ve svém životě potkám mě obohatí (třeba přátelstvím na facebooku). Takže tímhle stylem se k nirváně blížím a ISC MU jak neustále říkáme je taková platforma, kde člověk narazí a seznámí se se spoustou lidí. Školu mám tento semestr perfektně vykalibrovanou, takže jí moc není. A přesto to zvládám zodpovědně a nepropadl jsem studijní anarchii. ISC se věnuji spíš na úkor spánku nebo jiných mimoškolních aktivit. A k tvé otázce, je to v pořádku!

 

Co bys řekla lidem, kteří váhají se zapojením do ISC, abys jim pomohla v rozhodování?

 

Máme víno a lásku, pridaj sa! Asi nič iné ako vrelé odporúčanie sa zapojiť nemám. Myslím, že každý, kto sa túži dostať do kontaktu nie len so zahraničnými študentami, ale aj s novými „domácimi“ nebude svoj prípadný vstup k nám ľutovať. Pre ľudí, ktorí sú odhodlaní aj pomáhať a majú trpezlivosť je ideálny samotný tutoring. ISC však nie je len o tom; vždy bude treba kreatívcov, organizátorov, fundraiserov, ESNkárov, pokladníkov...všetky skills sú použiteľné a určite vítané. Je to zábava a radosť, zároveň to je ale niečo „ozajstné“ čo funguje pod vedením ľudí, ako sme my všetci a to je podľa mňa skvelá vec.

 

Čo ti napríklad ten čas v ISC dal, čo ti vzal? Čo považuješ za najväčší prínos toho, že si v ISC, pre teba osobne?

 

Rozhodně mi dal pocit takového zadostiučinění, hlavně tutoring. Zahraniční studenti opravdu ocení především ze začátku jejich pobytu každou pomoc, takže ke mě dostavil i jakýsi „otcovský pocit“, který mě bavil. Jelikož nejsem v ISC tak aktivní, tak nemůžu ani hovořit o tom, že by mi to něco vzalo. Dávám tomu tolik kolik mám k dispozici. A osobní přínos bude zase u tutoringu. Jelikož je moje erasmačka zvídavá, tak jsem se díky jejím dotazům dozvěděl spoustu nových věcí o Brně. Například proč se Kraví hora jmenuje tak, jak se jmenuje. Neřeknu :P

Vidíš svoju budúcnosť nejak prepojenú s tým, čo robíš v ISC, chceš niečo podobné robiť aj po škole? Napríklad bojovať za práva zahraničných študentov, alebo meniť zákony o copyrights a tak podobne?

 

Autorský zákon bych klidně měnil, ale nejsem si moc jistý, jak to souvisí s ISC. Zrovna nedávno byla nějaká nabídka práce, kde se staráš o zahraniční pracanty, kteří sem dojedou na služebku a tak jim poskytuješ v podstatě takový „tutorský“ servis. To si myslím, že by mě bavilo i do budoucna. Ale rozhodně za tím nepůjdu divoce. Budu se stále držet svého kariérního plánu, tedy po škole se kouknu např. na jobs.cz.

 

Máš ještě funkční játra? Lebo ja už nie.

 

Já bych naopak řekl, že fungují čím dál lépe.




Autor: Nikola Krišteková, Ján Scheuer